Gungelefant

Gunghästar är, och har länge varit, en favoritleksak. Ja, barn har faktiskt gungat på gunghästar i flera hundra år, även om de allra första hästarna kanske inte alltid var avsedda för lek. Redan på 1600-talet fanns det gunghästar, och kung Karl XII fick just en sån på sin 10-årsdag. Den gunghästen var avsedd som träning för att kungen skulle bli en bra ryttare, och den finns faktiskt bevarad och har idag blivit ett utställningsföremål. Den kan än idag ses på museum. Denna häst vart alltså inte främst en leksak, och man brukar säga att  riktiga leksaker för barn kom till först på 180-talet, i samband med industrialiseringen.

gungelefant

Idag är naturligtvis både gunghästar och andra leksaker just leksaker. De är gjorda för barn och för att barnen ska leka och ha roligt med dem. Gunghästarna har utvecklats genom åren och finns idag i en hel masas varianter. Visst kan vi fortfarande hitta klassiska gunghästar i trä som ser ut som de gjorde förr, och som lika mycket är utställningsföremål som leksaker. Men det finns också gunghästar i andra material, och en del är till och med klädda med päls. Ja, det finns många modeller av gunghästar, där det inte ens är självklart att an gunghäst är just en häst. Om barnets favoritdjur är ett annan än hästen bör man ju också kunna få ett får, en kossa eller kanske en gungelefant, eller hur?

Gungelefanter online

Kanske ska vi inte längre kalla leksakskategorin för gunghästar, utan istället låta dem heta gungdjur med tanke på det breda zoologiska utbudet. När gunghästen står på önskelistan är det kanske dags att ta reda på om det verkligen är en häst som önskas, eller om den lilla killen, eller tjejen, har ett annat favoritdjur. Elefanten är en favorit bland många barn, det ser man inte minst vid besök i djurparken eller på cirkus. Och kanske är det just cirkusen som är orsaken till att elefanterna har blivit så älskade. Ett stort och snällt djur med en lång och rolig näsa kan ju ingen motstå.

Det finns ett stort och varierat utbud av gunghästar, och det finns faktiskt också många olika varianter av gungelefanter. Här finns allt från robusta elefanter av trä till runda och goa gungelefanter med mjuk och ullig päls. Du väljer naturligtvis modell efter ditt barns önskemål, men kanske också efter ålder. Många av gungelefanterna är lämpliga även för de minsta barnen, eftersom de är stabila och bekväma att sitta på. Och naturligtvis kan man leka med sin elefant även när man inte har lust att gunga, så gungelefanten kan bli en favoritkompis som hänger med i många år.

Gungelefanter och andra gungdjur hittar du förstås i leksaksaffären. Men eftersom olika butikskedjor för leksaker från några utvalda märken blir utbudet inte alltid så stort i de enskilda butikerna. Vill du kunna välja ur ett stort och varierat utbud av gungelefanter är det därför bättre att titta här på nätet. Här kan du se hela sortimentet och du kommer snabbt att hitta barnets nya elefantkompis.