Gunghäst trä

Idag har våra barn leksaker som barn i gamla tider inte ens kunnat drömma om. Den tekniska utvecklingen, och inte minst elektroniken, har medfört att det idag till och med finns leksaker som nästan kan leka själva. Men, leksaker i stort är minsann inget nytt påfund. Även om de tidigaste förlagorna till många av de leksaker vi känner till idag inte alltid var till för barn, har det ändå funnits någon form av leksaker även för barnen. Och det finns vissa klassiska leksaker som faktiskt lever kvar, och är lika populära idag som för hundra år sedan.

Gunghästen är en sådan leksak. Den har faktiskt anor längre tillbaka i tiden än de flesta andra leksaker. Vi brukar säga att det var under mitten av 1800-talet som leksaker för barn gjorde sitt riktiga intåg i våra liv. Med industrialismens intåg började man tillverka leksaker i större skala och de blev tillgängliga för den stora allmänheten. Men, gunghästar i trä har en betydligt längre historia än så. Den mest kända gamla gunghästen är förmodligen den som ägdes av kung Karl XII när han var barn. Denna häst är från 1680-talet och finns bevarad och är idag ett utställningsföremål. Gunghästen som kungen fick i present på sin 10 års-dag kan alltså ses än idag. Nu var inte just denna häst avsedd för lek, utan mer ett träningsredskap för att göra den blivande kungen till en bra ryttare.

Gunghästar i trä

Idag ger vi förstås våra barn en gunghäst som en leksak, som man både kan rida på och vårda. Förr i tiden var gunghästen pojkarnas leksak, men idag är dessa gungande hästar av trä lika populära bland både pojkar och flickor. Dagens moderna gunghästar tillverkas i olika material, men gunghästar av trä har än idag en lite högre status. En gunghäst av trä känns rejäl oavsett vilken modell och form den har. Och det finns verkligen ett stort och variationsrikt utbud av gunghästar i trä. Här finns allt från enkla, låga hästar för de minsta barnen, till stiliga gunghästar som påminner om antika hästar ungefär dom den kung Karl XII hade.

Vilken man väljer är förstås en smakfråga. Det beror både på vem som ska få hästen, hur den ska användas och hur mycket man är beredd at betala för gunghästen. För det finns enkla och billiga gunghästar för den som bara behöver en häst att gunga på, medan man får vara beredd att betala lite mer om man vill ha en ny gunghäst i trä, i antik stil, som kanske mer är ett utställningsföremål, eller en inredningsdetalj, än en leksak.

Gunghästar finns förstås ute i leksakshandeln, men vill du kunna välja ur ett riktigt brett sortiment rekommenderar vi att du tittar på trägunghästar här på nätet. Här kan du se i stort sett alla gunghästar som förekommer på marknaden och du kan lätt jämföra hästarna eftersom de finns samlade på ett ställe. Du kan också jämföra priser, så du slipper betala mer än nödvändigt för hästen.